čtvrtek 10. dubna 2014

Lewis, PhD., cíl a prostředek


- ..."Popravdě řečeno se ani nechci zbavit žízně pomocí nějakých předem připravených hotových pravd, které skoncují s aktivitou rozumu a myšlení. Nebo mi tam bude ponechána volnost myšlení? To je pro mě základní otázka, na tom trvám!"
- "Volnost myšlení ano. Alespoň to té míry, jako je žíznivý člověk volný, zatímco pije. Ten taky přece nemá skutečnou volnost zůstat žíznivý."
Duch chvilku přemýšlel. "Nemohu ustoupit, ani trochu," řekl nakonec.
- "Poslouchej ještě chvíli, " řekl ten bělostný zářící člověk. "Kdysi jsi byl dítě a věděl jsi k čemu jsou otázky. Byl to čas, kdy ses ptal, protože jsi chtěl znát odpovědi, a byl jsi rád, když jsi je skutečně dostal. Prosím tě, staň se znovu tím dítětem!"
- "Když jsem se stal mužem, Dicku, odložil jsem dětinské věci."
- "Šel jsi dlouho špatně. Vyměnil jsi žízeň za vodu a hledání za pravdu. To, co teď nazýváš volností hledání a zkoumání, má s cílem, k jehož hledání ti byl dán rozum, asi tolik společného, jako sebeukájení s manželstvím."
- "Jestli nemůžeš být uctivý, nebuď aspoň sprostý...

úryvek z Lewis, C.S. Velký rozvod nebe a pekla: Fantastický autobusový výlet z pekla do nebe. Vyhlídková jizda pro některé, rozhodně ne pro všechny.

Žádné komentáře:

Okomentovat